MIT – Open source beademingsapparaat

MIT – Open source beademingsapparaat

Early prototype MIT E-Vent being tested. Image courtesy JC.

Het wordt al eerder duidelijk dat de wereld van medische apparatuur ingewikkeld in elkaar zit. Eerdere schreven we over een medisch onderdeel dat origineel €10.000,- kost, maar welke nu voor €1,- is gemaakt met 3D printen. Het MIT (Massachusetts Institute of Technology) is nu een open source beademingsapparaat aan het maken met printplaatjes van Arduino. Wat betekend dit voor de medische apparatenbouw als dit lukt?

Markten vinden zichzelf opnieuw uit

De corona crisis zorgt ervoor dat markten zichzelf opnieuw aan het uitvinden zijn. De zwaar gereguleerde markt betekend voor bedrijven dat er veel geïnvesteerd moet worden om onderdelen de markt op te krijgen. Toch zie je dat deze regulering onder druk staat doordat de vraag naar bepaalde apparaten zo enorm hoog wordt. Een mooi voorbeeld hiervan is MIT en het e-VENT project. In samenwerking met klinieken wordt een opensource design opgeleverd om lokaal, snel en veilig beademingsapparatuur te produceren. Een bouwpakket zeg maar, met minimum kwaliteitseisen. Daarbij moedigt MIT iedereen uit om deel te nemen aan het project.

We zagen eerder dat er niet gecertificeerde apparaten worden aangevraagd door ziekenhuizen om mondkapjes te steriliseren. Gaat dit een blijvend effect hebben op de markt?

Wij denken dat dit wel eens een blijvend effect op de medische apparatenbouw kan gaan hebben. Wat denk jij? We horen graag je visie in de comments.

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *